Trip down memory lane

Alles is nog net als vroeger. Dezelfde zwerver bedelt nog steeds om geld. De bekende geur van versgebakken broodjes als ik langs die bakker loop. De kapper, de fontein, de koffiezaak. Het is alsof ik nooit ben weggeweest. 

Als je verhuist moet je altijd enorm wennen aan een nieuwe stad. Waar zit hier de dichtsbijzijnde Lidl? Wanneer worden de vuilnisbakken opgehaald? Hoe fiets ik het snelst naar het centrum? Alles is onbekend. Maar dat is in mijn geval anders. Want na tien jaar ben ik weer terug in mijn oude woonplek!

Alleen… wat doe je eigenlijk als je ‘terug’ bent? Ga je dan precies hetzelfde doen als eerst? Eten bij dat ene restaurant. Naar die bekende kringloopwinkel op de hoek. Naar dezelfde supermarkt, slager, sportschool. Of sta je open voor nieuwe dingen?

Tijdens mijn bezoek aan de stad heb ik mezelf vandaag die vraag gesteld. ‘Sta ik open voor nieuwe dingen?’ Want alles is nog net als vroeger. Dezelfde zwerver bedelt nog steeds om geld. De bekende geur van versgebakken broodjes als ik langs die bakker loop. De kapper, de fontein, de koffiezaak. Het is alsof ik nooit ben weggeweest. 

Maar als alles al bekend is, kun je dan nog wel open staan voor iets nieuws? Zeker weten!
Today i was ready for this new/old city to sweep me off my feet. En dan gebeurt het ook. Ik belandde op pleintjes waar ik nog nooit had gelopen. Er was een geweldig nieuw eethuis waar ik nog niets vanaf wist. Alles was… anders.

Maar tegelijkertijd kan ik alle eerder gemaakte herinneringen toch ook niet zomaar vergeten? Als je iets al kent kun je het simpelweg niet ‘ont-kennen’. En om nou al die plekken die je al kent te gaan lopen vermijden vind ik ook weer zo wat. Dus werd vandaag tevens een ongeplande trip down memory lane. Ik fietste naar het centrum en ging meteen langs bij mijn oude atelier. De plek waar ik mijn allereerste kostuum maakte, mijn eerste acts ontwikkelde. En net als vroeger dronk ik thee met dezelfde verstrooide kunstenaar die er nog steeds schildert. Ik parkeerde mijn fiets in dezelfde fietsenstalling. Ook heb ik me weer aangemeld bij mijn oude sportschool. 
Saai? Ach welnee!

Als je het naar je zin had, waarom zou je het dan niet herhalen?